Home  ›  Blog  ›  Waarom back-ups maken?

Waarom back-ups maken?

Waarom back-ups maken?

In de digitale wereld van vandaag is een website veel meer dan alleen een online visitekaartje. Het is een dynamische entiteit die voortdurend evolueert en groeit. Maar wat gebeurt er als er iets misgaat? Dat is waar het belang van back-ups naar voren komt. Hoewel betrouwbare hostingdiensten regelmatige back-ups bieden, is het cruciaal om zelf de controle te houden over de veiligheid van je website. Misschien een iets saaier onderwerp maar wel heel belangrijk: Waarom back-ups maken?

Wat is een back-up en wat is het belang ervan?

Een back-up is essentieel in de digitale wereld. Het is een kopie van alle gegevens op je website – inclusief tekst, afbeeldingen, databases en code – die op een aparte locatie wordt opgeslagen. Deze kopie kan worden gebruikt om je website te herstellen in geval van dataverlies, wat kan voorkomen door uiteenlopende oorzaken zoals technische storingen, menselijke fouten, malware-aanvallen, hackers of zelfs natuurrampen.

Het belang van regelmatige back-ups kan niet genoeg worden benadrukt. Ze fungeren als een digitaal vangnet, waardoor je snel en efficiënt kunt reageren als er iets misgaat. Zonder back-ups zou je in geval van dataverlies geconfronteerd kunnen worden met een aanzienlijke terugval: van het verliezen van waardevolle content en klantgegevens tot aan een volledige onderbreking van je (online) diensten. Dit kan niet alleen leiden tot financiële verliezen, maar ook tot reputatieschade.

Bovendien bieden back-ups niet alleen bescherming tegen onvoorziene incidenten, maar ze zijn ook een belangrijk onderdeel van regulier website-onderhoud. Bij het updaten van systemen, het implementeren van nieuwe functies of het uitvoeren van andere significante wijzigingen aan je website, biedt een recente back-up de zekerheid dat je altijd terug kunt keren naar een werkende versie van je site.

In het tijdperk waarin gegevens een van de meest waardevolle activa van een bedrijf zijn, is het maken van back-ups een cruciale gewoonte. Door regelmatig back-ups te maken, garandeer je niet alleen de continuïteit van je bedrijf, maar ook de bescherming van de gegevens van je klanten, wat bijdraagt aan het vertrouwen en de geloofwaardigheid van je merk. In dit artikel van het KvK lees je meer over het belang van back-ups.

 

Back-ups tegen hackers

Hoe maak je een back-up?

Het maken van een back-up is een cruciale stap in het beheren van een website, en er zijn verschillende methoden om dit te doen, afhankelijk van je behoeften en de technologie die je gebruikt. Waarom back-ups maken als je niet weet hoe je een back-up maakt? Nou dat gaan we je uitleggen..

Automatische back-ups met behulp van een plugin

Voor gebruikers van WordPress is een van de eenvoudigste manieren om back-ups te maken het gebruik van een plugin. Er zijn diverse plug-ins beschikbaar die het back-up proces kunnen automatiseren. Deze tools stellen je in staat om back-ups in te plannen op een frequentie die bij jouw site past, bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks. Ze kunnen ook worden geconfigureerd om back-ups direct op te slaan in de cloud, zoals op Google Drive, Dropbox of andere vergelijkbare diensten. Dit zorgt niet alleen voor gemak, maar vermindert ook het risico dat je vergeet regelmatig back-ups te maken. Wanneer je kiest voor deze optie, kies dan wel een tool die bekend is en dus een goede reputatie heeft. Dit kun je vaak zien door het aantal keren dat de plugin is gedownload en de reviews. Ik raad een betaalde plugin aan.

Handmatige back-ups

Hoewel automatische back-ups handig zijn, raad ik persoonlijk aan om back-ups handmatig te maken. Dit geeft je meer controle en zekerheid, vooral vóór grote updates of wijzigingen aan je website. Handmatige back-ups omvatten het downloaden van alle bestanden van je website via FTP (File Transfer Protocol). Dit proces vereist toegang tot je webserver via een FTP-client, waarbij je alle bestanden selecteert en kopieert naar een veilige locatie. Daarnaast is het van cruciaal belang om ook je database te exporteren. De database bevat belangrijke informatie zoals berichten, gebruikersgegevens en instellingen. Voor WordPress-sites kan dit meestal direct vanuit je Control Panel met behulp van tools zoals phpMyAdmin. Het nadeel alleen is dat het soms wel wat tijd in beslag neemt en je moet het niet vergeten om de back-ups daadwerkelijk te maken. Ik plan altijd maandelijks een reminder in om deze werkzaamheden uit te voeren.

Opslag van back-ups

De gekozen opslaglocatie voor je back-ups is net zo belangrijk als het maken ervan. Het opslaan van back-ups op een externe harde schijf of in de cloud biedt verschillende voordelen. Externe opslag beschermt je gegevens tegen lokale systeemfalen of fysieke schade aan je apparatuur. Cloudopslag biedt daarnaast het voordeel van toegankelijkheid van overal ter wereld en extra beveiligingsopties zoals encryptie. Mijn voorkeur gaat uit naar back-ups in de cloud en ik maak regelmatig een back-up op een externe schijf.

Frequentie van back-ups

De frequentie waarmee je back-ups maakt, moet gebaseerd zijn op hoe vaak je website wordt bijgewerkt. Voor een dynamische website die regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe inhoud, is het aan te raden om vaker back-ups te maken, mogelijk zelfs dagelijks. Voor statische websites kan een wekelijkse of maandelijkse back-up voldoende zijn. Het maken van regelmatige back-ups zorgt ervoor dat, in het geval van een calamiteit, je altijd toegang hebt tot een recente kopie van je website, waardoor het herstelproces snel en efficiënt is. Door zowel automatische als handmatige back-upstrategieën te implementeren, en door je back-ups zorgvuldig op te slaan, waarborg je de veiligheid en continuïteit van je online aanwezigheid. Ik raad ook altijd aan voordat je grote “Core Updates” gaat doorvoeren dat je altijd een back-up maakt, het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat bepaalde plugins nog niet goed werken met de Core Updates en dan wil er nog wel eens wat stuk gaan. Als je een WordPress website laat maken door BEYZER dan doen wij dit allemaal voor jou!

Conclusie: Waarom back-ups maken?

Waarom back-ups maken? Back-ups zijn een essentieel onderdeel van websitebeheer. Ze bieden veiligheid tegen dataverlies en zorgen voor gemoedsrust. Als je niet zeker weet hoe je effectief back-ups moet maken of als je ondersteuning nodig hebt, staat ons team klaar om te helpen. Onthoud: het is beter om voorbereid te zijn en een back-up niet nodig te hebben, dan het nodig te hebben en niet voorbereid te zijn. Heb jij hulp nodig bij het onderhouden van je website? Neem dan gerust contact op!

 

Andere artikelen

Heb jij ooit van heatmaps gehoord?

Heb je ooit van heatmaps gehoord? Het is een uitstekende manier om te achterhalen hoe..

Waarom is het belangrijk om een goede 404 pagina te hebben?

Laten we vooropstellen dat 404 errors natuurlijk niet bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van je website..