Laten we vooropstellen dat 404 errors natuurlijk niet bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van je website en evenmin aan je SEO. Echter, je ontkomt er soms niet aan dat er een 404 error optreedt. Dit kan enorm vervelend zijn, en daarom is het belangrijk om bezoekers betrokken te houden. Stel je voor dat je deze momenten van frustratie kunt omzetten in een positieve ervaring. Met een goed doordachte 404-pagina leid je je bezoekers moeiteloos terug naar waar ze moeten zijn. Weg met die saaie standaard 404-pagina’s. Gebruik je creativiteit en maak van elke foutmelding een onvergetelijke ervaring!
Wat zijn 404 errors eigenlijk?
Je bent ze ongetwijfeld wel eens tegen gekomen wanneer je websites hebt bezocht, de melding: “404 Page Not Found”. Zo’n melding kan heel vele frustratie oproepen bij bezoekers, maar volgens mij weten heel veel mensen ook niet wat dit betekent. Dus zullen we hier kort uitleggen wat de definitie is en wat de oorzaak is van een 404 error.
Definitie en oorzaak
In de basis is een 404 error een standaard HTTP (Hyper Test Transfer Protocol) responscode. Het betekent dat de server wel bereikbaar is, maar de specifieke pagina die je wil bezoeken niet (meer) kan vinden. Dit kan verschillende oorzaken hebben: misschien is de pagina verplaatst of deze is verwijderd, de URL is verkeerd getypt of de link die de gebruiker doorstuurt was verouderd of niet correct. Stel voor, jij hebt een eigen website met de url www.jouwwebsite.nl en je makt een pagina contact ons. De url die je hebt gekozen is: www.jouwwebsite.nl/contact-ons. Later beslis je dat je liever alleen /contact/ in de url wilt en past de url dus aan naar www.jouwwebsite.nl/contact/. Er kunnen dus nog links op het internet bevinden die verwijzen naar jouw oude /contact-ons/ pagina. In dit geval kom je dus uit op een 404 error.
Impact op gebruikerservaring
Vanuit het perspectief van de gebruiker kan het tegenkomen van een 404 error verwarrend en vervelend zijn. Het is namelijk een doodlopende weg die het navigeren op de website abrupt afbreekt. Bezoekers kunnen zich verwart raken en kunnen vervolgens besluiten om jouw website te vertalen, wat nadelig is voor jouw website. Je kunt ook maar één keer een eerste indruk achterlaten en dit kan ervoor zorgen dat mensen niet meer bij jou terugkomen.
Gevolgen voor SEO
Voor SEO specialisten zijn 404 error meer dan alleen een foutje. Ze kunnen namelijk negatieve impact hebben op de resultaten in de zoekmachines. Het oplossen van 404 errors draagt bij aan de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van jouw website. Zoekmachines zoals Google waarderen websites die een goede gebruikerservaring bieden. Een hoog aantal 404 fouten kan een signaal zijn van een slecht onderhouden website, wat kan leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten.
Wat is een 404 pagina?
Een 404 pagina, vaak aangeduid als een ‘foutpagina’ of ‘pagina niet gevonden’, is de webpagina die wordt getoond wanneer een gebruiker een link volgt naar een URL die niet bestaat op de server. In essentie is het een standaardmanier voor een webserver om aan te geven dat de gevraagde pagina niet kan worden gevonden. Maar een 404 pagina is veel meer dan alleen een foutmelding; het is een unieke kans voor webdesigners en marketeers. In plaats van een generieke en frustrerende foutmelding, kan de 404 pagina worden aangepast om de gebruiker een nuttige, vaak creatieve ervaring te bieden.
Een goed ontworpen 404 pagina kan bezoekers aanmoedigen om op de website te blijven door hen alternatieve opties te bieden, zoals een terugkeer naar de homepage, een zoekbalk, of links naar populaire of relevante inhoud. Sommige bedrijven gebruiken zelfs humor, spelletjes, of visueel aantrekkelijke graphics om de negatieve ervaring van een foutmelding om te zetten in een positieve interactie. Door het creatieve gebruik van design en inhoud, kan een 404 pagina de band met bezoekers versterken en zelfs bijdragen aan een verbeterde merkbeleving. Vraag daarom ook altijd of een 404 pagina meegenomen kan worden in het webdesign, dit wordt namelijk heel vaak vergeten.
Voorbeelden van creatieve 404 pagina’s
Nu komen we natuurlijk aan bij het leukste deel. Hieronder de meest creatieve 404 pagina’s die wij hebben ontdekt. Deze voorbeelden tonen aan hoe een goed ontworpen 404-pagina niet alleen frustratie kan verminderen, maar ook de merkidentiteit kan versterken en de bezoekerservaring kan verbeteren. En ook niet onbelangrijk, een lach op je gezicht tonen.
Bron: Netflix
Bron: M&M’s
Bron: Lego